top of page
Stappegoor Tunnel -Mensen 2Aam.jpg

Ontwerp over de wanden, plafond, entree's en de keerwanden van de tunnel

Schetsontwerp Tunnel Stappegoor, Tilburg, 2022

De tunnel als ervaring

Mijn doel is de tunnel te transformeren tot een totaal-kunstwerk dat het passeren van de tunnel tot een bijzondere ervaring maakt. Een ervaring die hand in hand gaat met het vergroten van de veiligheid. Om de tunnel prettig te maken is het belangrijk deze zo licht mogelijk te laten zijn door de tunnel in zijn geheel wit te schilderen. Vervolgens zet ik een lijn-patroon over de gehele tunnel: de zijwanden, het plafond, de keerwanden en de tunnelhoofden.

 

Deze gehele aanpak (Dus niet alleen een kunstwerk op de twee tunnelwanden ) verandert de tunnel compleet en laat ook geen ruimte meer voor graffiti. Het lijnwerk is dan stevig en aanwezig genoeg om ‘gerespecteerd’ te worden. Bovendien wordt het werk nog voorzien van een anti-graffiti coating. 

Belangrijk is dat de fietser niet wordt afgeleid door afbeeldingen maar dat de fietsveiligheid en zichtbaarheid van de weggebruikers juist wordt vergroot. De fietstunnel is onderdeel van een belangrijke fietsroute, er is dus veel fietsverkeer in de tunnel. Behalve dat de tunnel ‘een ervaring’ wordt, zal de veiligheid bevorderd worden. Het werk dient daarmee als een vorm van ‘signage’ het fietsverkeer.

 

Zwart Wit

Het ontwerp bestaat uit twee lijn patronen, afwisselend een verticaal en een horizontaal patroon welke een samenwerking aangaan met de in de tunnel al sterk aanwezige elementen als de naar achter hellende zijwanden, lichtkoven en de keerwanden. Zo verandert de tunnel in zijn geheel in een kunstobject. De horizontale lijnen liggen in de lijn van de route en benadrukken de rijrichting en de verticale lijnen vergroten de alertheid bij de fietser. Afbeeldingen en detail zouden juist eerder voor onveiligheid kunnen zorgen.

Het werk wordt in helder wit uitgevoerd met antracietzwarte lijnen. De hoeveelheid wit zal veel licht de tunnel inbrengen. De zwart-witte uitvoering maakt deze tunnel tot een abstracte wereld waarin de passerende fietsers of voetgangers extra zichtbaar worden, en zelf als de kleurelementen gaan fungeren.

 

De kijker, in dit geval de fietser of voetganger, bevindt zich in het kunstwerk en wordt er deel van. Zo bezien ontstaat er een telkens veranderende compositie. In eerdere grote werken die ik maakte was ook goed te zien hoe zwart-wit lijnwerk een hoofdrol geeft aan mensen. Het intensiveert hen als het ware.

bottom of page