top of page
Kostverlorenkadejuni2018C-FixRoy_edited_

Kostverlorenkade, Amsterdam, NL, 2013

Facade 

Commission       

Intermediary     

Material             

Year                   

Facade on the corner of Kostverlorenkade and Jacob van Lennepstraat in Amsterdam. Commissioned by Rochdale and AFK

Een smalle hoge gevel op de kopse kant van het pand hoek Tweede Kostverlorenkade/ Van Lennepstraat in Amsterdam zat onder de graffiti tags en zag er verloederd uit. Bewoners en buurtbewoners namen het initiatief voor een kunstwerk op deze wand. Woningbouwvereniging Rochdale, de eigenaar van het pand, verstrekte een opdracht via kunstadviseurs de Wiseguys en de gemeente Amsterdam en het Amsterdams Fonds voor de Kunst gaven elk een financiële bijdrage.

Ik maakte maakte een lijntekening die een stapeling van verschillende patronen laat zien. Deze patronen of motieven komen voor in interieurs, zoals in: behang, meubelstoffen, een lambrisering, of vloertegel patroon.  Zo verbeeld ik de verschillende huishoudens die zich achter de vijf verdiepingen hoge gevel bevinden. Verschillende achtergronden of leefstijlen die samen met elkaar een soms contrasterend maar toch harmonieus geheel kunnen vormen.

Rochdale and AFK

Wiseguys

Paint

2013

Bovenin is in het ontwerp in navolging van het ontwerp van Van der Pek een nadruk gelegd door meer ornamentatie. De gevelsteen en de muurankers hebben een plek binnen het ontwerp gekregen. De elektriciteitskastjes zijn ook van een patroon voorzien.

 

Geel is de kleur die van der Pek hier ook gebruikte in zijn ornamentiek in gele baksteen. De architectuur van dit pand, de aangrenzende panden en de bebouwing aan de overzijde van het water, aan de Baarsjesweg, in verschillende perioden gebouwd en met verschillende ideeën over schoonheid worden door dit werk meer in evenwicht met elkaar gebracht. De tekening is gemaakt om zowel op afstand te ervaren als voor voorbijgangers en de bewoners in de direct tegenovergelegen panden.

De ondergrond werd eerst opnieuw gestuckt en kreeg daarna een lichte kleur gelijk het houtwerk en de gevelsteen zodat dit past bij de bestaande architectuur en omgeving. De lijnen zijn donkerantraciet. De gele cirkel, die naar buiten toe vervaagd, werkt als een baken, ook van grote afstand is deze zichtbaar voor bijvoorbeeld de scheepvaart in de Kostverlorenvaart of voor naderend verkeer. 

bottom of page