top of page
AamSolleveld_Catskade_Detail1Fix.jpg

Catskade/Fagelstraat, Amsterdam, NL, 2014

Stone panels for the entrances commissoned by Ymere

Commission       

Intermediary     

Material               

Year                     

Drawings CNC cut in 4 stone panels for the entrees of apartments and housing for people with dementia on the Cats canal and Fagelstraat

The Belgian hardstone used for these panels is the same material the stoops and panels of the 17 century canal houses are made of.  

 

In opdracht van Ymere maakte Aam Solleveld vier gevelpanelen van hardsteen met CNC gefreesde lijntekeningen voor een nieuw pand wat in 2015 opgeleverd werd.

Twee panelen zijn geplaatst aan weerszijden van de entree van de levensloop-bestendige appartementen aan de Catskade. Aan de Fagelstraat is bij beide entrees telkens een paneel geplaatst. Het gaat hier om groepswoningen voor dementerende ouderen.

Het Belgisch hardsteen is hetzelfde materiaal als in de 17e eeuw voor de gevelplinten en stoepen van de grachtenpanden werd gebruikt. De panelen meten zo’n drie meter in hoogte en hebben CNC, dwz computer gestuurde, gefreesde lijnen van zo’n 12 mm breed en 8 mm diep. De tekening wordt behalve zichtbaar door schaduwwerking ook voelbaar. Een klassiek sobere oplossing die past op deze gracht en straat met bebouwing van rond 1900 en in de geschiedenis van de stad.

Ymere

Harald Schole

Hard stone 

2014 

De panelen hebben een ordening van horizontale en verticale lijnen en tonen diverse voorwerpen op ware grootte. Alledaagse voorwerpen, die in de huizen te vinden zullen zijn, van een laptop en een dvd speler, tot glazen en een emmer. Deze herkenbare voorwerpen van verschillende status, wisselen af met abstracte vormen, rechthoeken en leegte. Zo blijft er ruimte voor de kijker/ bewoner om er zelf het eigene in te projecteren.

De tekening brengt wat binnen is naar buiten, en nodigt uit. De stapeling of kastvorm verwijst naar de stapeling van appartementen, en de functies die kamers binnen een appartement hebben. De lijnen, ordeningen en stapelingen van voorwerpen in de tekening refereren ook aan het samen met huisgenoten of buren bewonen van een pand. De voorwerpen van verschillende aard gaan op niet- hiërarchische wijze een verbinding aan met elkaar.

bottom of page