top of page

Machteld Leij

Bouwen aan de wereld

NRC 23 June 2006

Een tekening van blauwe tape vult alle muren van Motive Gallery. Ze vormen samen het werk ‘Democratie maakt gelukkig‘. Lijnen lopen over de muren, soms dwars over een raam en deur. In eerste instantie lijkt de tekening strak en hoekig, als een modernistisch abstract werk. Maar opeens valt op dat sommige stukken tape gebogen aflopen. Het zijn gordijnen of beter nog, ouderwetse coulissen. Tussen die coulissen zie je vormen, recht en vierkant. Het lijken wel boeken en dozen. Of zijn het toch de wolkenkrabbers van een stadshart, ontdaan van alle overbodigheden. Bovenaan lopen hoogspanningskabels. Soms recht, maar ook golvend en uitgezakt door het eigen gewicht. Speels steken ze af en toe een hoek van de galerieruimte af,

en bungelen in de lucht.

 

Aam Solleveld tekent ruimtes, niet alleen met tape, maar ook met houtskool op papier. Ze zette in de serie ‘Mediaspaces'(2003-2004) de bordkartonnen studio-interieurs van de televisiestations en vergaderruimtes op papier. Prominent zijn de microfoons getekend, de stoel van de presentator of nieuwslezer of een publiekstribune. Het zijn donkere tekeningen die onheilspellend overkomen, alsof elk moment een dictator ten tonele kan verschijnen om te verklaren dat hij de macht heeft gegrepen. Solleveld zet een decor neer, zonder te definiëren wat er in dat decor moet gaan gebeuren. Zo wordt het een projectieruimte van ideeën en associaties.

 

Democratie is daarmee vergeleken strak en zakelijk, maar de abstracte vormen van dit werk zijn net zo multi-interpretabel. Voor wie wandelt door de ruimte, ontvouwt zich een steeds wisselend landschap. Het uitgangspunt hiervoor kan heel goed een warrige metropool in China zijn, al herken je dat niet snel. Haar eerste vergelijkbare tapetekeningen maakte ze tijdens een verblijf in dat land. Helder en analytisch brengt Solleveld haar omgeving terug tot de essentie, en dat doet ze overtuigend. Aan vastpinnen doet ze niet: een schijnbaar achteloos achtergelaten rolletje tape lijkt een uitnodiging om verder aan haar wereld te bouwen.

bottom of page