P10, Nieuwegein, 2014

Sketch for a wall painting over 3 walls and columns of a parking of the city hall of Nieuwegein

Onder het Stadhuis em vernieuwde winkelplein van Nieuwegein ligt parkeergarage P10. Deze is overzichtelijk, en heeft relatief veel verlichting. Er is echter geen daglicht en de plafondhoogte is erg laag wat nog versterkt wordt door het sterk aanwezige roodbruine buizenstelsel onder het plafond. Eén lange wand heeft ramen waarachter zich de Dirk van den Broek supermarkt bevindt. De andere 3 wanden zijn leeg.

 

Een verzameling van patronen en sferen

Boven de grond is met de vernieuwing van het plein een ‘mix en match’ ontstaan. De patronen en sfeer van de betegelde geometrische hoogbouw heeft een even sterke partner gekregen met de organische kraag van laagbouw, de plein vloer kreeg een patroon en niveauverschillen en daarnaast aanvullende hoogbouw. Door deze ingreep, deze mengeling van sferen en stijlen wordt het plein meer stad.  Onder de grond wil ik het idee van een verzameling van sferen en patronen die samen een eenheid vormen doorzetten.

 

Op de wanden komen verschillende patronen, die wand vullend over alle (drie) wanden van de garage worden aangebracht. Deze patronen zijn herkenbaar, het zijn archetype patronen die komen uit huiselijke omgevingen. Een lambrisering, tegelpatronen, behang, beddensprei en andere textiel. De patronen zijn twee dimensionaal  en roepen ieder een eigen sfeer en herinneringen op. Een patroon van verticale lijnen doorsnijdt  telkens de patronen. Deze zijn als het ware voor de verschillende patronen geplaatst en vormen door deze afwisseling patroon-verticalen-patroon-verticalen een ritme.

Ritme: van ‘dense’ naar rustig

Om direct voelbaar te maken waar de voetganger de uitgang kan vinden is het ritme zo gemaakt dat dit kort en krachtig, sterk aanwezig en ‘dense’, is nabij de uitgang en langgerekter en rustiger naarmate verder van de uitgang tot het steeds wijder en ijler uitloopt op de laatste wand. Er is hierbij rekening gehouden met het feit dat op de twee korte zijden vrij zicht op de wand is terwijl op de lange (onderbroken) wand minder zicht is door de parkeerplaatsen die ervoor liggen.

 

De ervaring van de ruimte veranderen

Dit werk neemt de beleving van de ruimte als uitgangspunt en gaat de atmosfeer van de ruimte compleet veranderen. Die zal zo worden dat je je er prettig voelt in en een verblijf een positieve ervaring wordt. met waarin alle aanwezige elementen, het lage plafond, 50 pilaren, de vloermarkeringen en de auto’s en voetgangers onderdeel worden.

  • Facebook
  • Instagram

© 2020 Aam Solleveld