top of page
EntreedePijpImpressie.jpg

Sketch for Metro Noord/Zuid station de Piip, Amsterdam, NL

Two entrances

Commission       

Intermediary     

Material               

Year                     

Sketch for Two entrances of the Amsterdam Noord/ZuidMetro, 'de Pijp' station

 

De twee entrees op straatniveau aan weerszijden van het station liggen op de Ferdinand Bolstraat, op de hoek met de Albert Cuypstraat en op de hoek Ceintuurbaan en bevinden zich in de onderste laag van nieuw te bouwen panden. Om de verbinding te maken tussen de originele bebouwing en de strakke vormgeving van stations van de Noord/Zuidlijn heb ik gevels en elementen afkomstig uit de wijk verzameld maar dan uitgevoerd in een stalen lijntekening op ware grootte.

De Pijp is de keuken van Amsterdam met de markt, eethuisjes en restaurants uit alle werelddelen. De architectuur is markant, veel panden hebben originele 19e eeuwse gevels en vaak dezelfde breedte. In de wijk heb ik gevels en elementen verzameld en daarvan de essentie van wat de Pijp tot de Pijp maakt vertaald naar een minimaal aantal lijnen, naar de kern van deze vormen.

De tekening is uitgevoerd als een frame, een open hekwerk, van staal met een zwarte coating, en is dus geheel transparant. Dit zorgt ervoor dat zoveel mogelijk natuurlijk licht de metroingang in kan komen en zorgt ook voor een directe visuele connectie met de NoordZuid metrolijn. 

City of Amsterdam

Q kunst

Steel

2013

De veertien werken vormen onmiskenbaar een serie maat zijn tegelijkertijd net zo verschillend als de werkwijzen van de deelnemende kunstenaars en dat maakt de resultaten zeer verrassend. Wat de veertien foto’s gemeen hebben, naast Van Rees’ scherpe oog voor detail, zijn de bijna Escher-achtige trompe-l’oeils. Dankzij geraffineerde composities en camerastandpunten zijn de grenzen tussen de oorspronkelijke foto’s en de ingrepen van de kunstenaars uiterst diffuus: waar het ene ophoudt en het ander begint laat zich niet altijd één-twee-drie doorgronden. Dat maakt de foto’s tot visuele puzzels: je blijft kijken.

bottom of page