top of page
GegevenRuimte_Aam_JT.jpg

Given Space/ Gegeven Ruimte, Bagagehal, Amsterdam, NL, 2019

Photo/ Installation

A photo and installation project in collaboration with photographer Jan Theun van Rees.

 

Fotograaf Jan Theun van Rees is sinds jaar en dag gefascineerd door verborgen, verlaten en anderszins lege ruimtes. Zo documenteerde hij de ellenlange verbouwingen van het Rijksmuseum, het Stedelijk, het Scheepvaartmuseum en andere cultuurpaleizen.

Hij wachtte tot de bouwvakkers naar huis waren en legde de ontmantelde gebouwen die hij aantrof vast in uitgebalanceerde, haarscherpe composities. De afwezigheid van kunstwerken was welhaast voelbaar op die foto’s. Ergens dus best logisch dat het idee ontstond om die ‘leegtes’ aan te bieden aan kunstenaars. Jan Theun selecteerde er veertien, hing bij ieder van hen een enorme fotoprint aan de muur en gaf hen daarbij de opdracht: “Doe er wat mee, reageer er op in jouw stijl. It’s all yours!”

De resultaten van die wisselwerkingen werden vervolgens opnieuw uiterst secuur gefotografeerd en zijn nu als enorme blow-ups te zien in Loods 6 in een museale opstelling waar het prettig doorheen dwalen is.

De veertien werken vormen onmiskenbaar een serie maat zijn tegelijkertijd net zo verschillend als de werkwijzen van de deelnemende kunstenaars en dat maakt de resultaten zeer verrassend. Wat de veertien foto’s gemeen hebben, naast Van Rees’ scherpe oog voor detail, zijn de bijna Escher-achtige trompe-l’oeils. Dankzij geraffineerde composities en camerastandpunten zijn de grenzen tussen de oorspronkelijke foto’s en de ingrepen van de kunstenaars uiterst diffuus: waar het ene ophoudt en het ander begint laat zich niet altijd één-twee-drie doorgronden. Dat maakt de foto’s tot visuele puzzels: je blijft kijken.

bottom of page