top of page
OLVGWestOverzichtDagFIXCrop.jpg

Light drawing for the OLVG West, Amsterdam, NL 2017

A black line drawing in daytime, a light drawing at night

Commission       

Intermediary     

Material             

Year                     

Licht en donker

In opdracht van het OLVG West ziekenhuis maakte Aam Solleveld een zwarte lijntekening op de gevel naast de spoedeisende hulp van het OLVG West. De herkenbaarheid en vindbaarheid van dit gebouw wordt door dit kunstwerk vergroot. Zij plaatste een lijnreliëf van ongeveer 10 meter bij 10 meter groot met een lijnbreedte en hoogte van 6 x 6 cm. Bij daglicht oogt het reliëf zwart terwijl wanneer het donker is de lijntekening als een zeer smalle lichtbak witte lichtlijn wordt. De afzonderlijke vormen lichten langzaam op en doven weer uit. Er ontstaat een dialoog tussen de verschillende vormen. Van zowel veraf als dichtbij en zowel bij daglicht als in het donker is het werk goed te ervaren.

Situatie en symboliek

Het OLVG West bestaat uit meerdere gebouwen, die in de loop der jaren voor, achter en tegen elkaar aan zijn gebouwd. Ze vormen een groot complex, dat op het eerste gezicht een wat onsamenhangende indruk maakt. Het complex kan ervaren worden als een verzameling van rechthoekige vormen en patronen. De gestuckte gevel van het gebouw van de Spoedeisende Hulp waar de installatie zich kan bevinden is nagenoeg vierkant.

OLVG West Hospital Amsterdam

Jan Hein Daniels

Acrylate, Led light

2017 

Het vierkant vormt het kader en de leidraad voor een werk dat de verscheidenheid oplost tot een harmonieus geheel. De installatie brengt de abstracte beeldtaal van het vierkant op een heldere en rustgevende manier over op de bezoeker. Het vierkant is een oervorm van de geometrie. Het heeft een veelheid aan connotaties in een verscheidenheid van culturen. Zowel in de Westerse cultuur als de Arabische wereld staat het vierkant voor stabiliteit en perfectie, evenwicht en innerlijke schoonheid. Ook wordt het vierkant gebruikt om te refereren aan ordening en interne coherentie, zowel van het menselijke individu als van de samenleving als geheel.

In de installatie bevinden zich archetypische variaties op vierkanten. De maten van deze vierkanten zijn direct gelieerd aan de lengte van het menselijk lichaam, en de variaties daarin. Deze vormen samen weer een eenheid, een familie. Zo vormt de installatie een symbool voor het OLVG West, een ziekenhuis waar mensen van allerlei verschillende achtergronden samen komen en op diverse manieren professionele hulp ontvangen.

bottom of page